Wat meisjes tegenhoudt? Soms: hun moeder
Mijn dochter van vier is dol op de boekjes over Pip. Het begon met Pip op dansles, een cadeautje van oma gevonden bij de kringloop. Al snel ontdekten we dat er een hele reeks bestond - Pip gaat schaatsen, Pip danst nóg meer, en Pip wordt verliefd op een jongen. Oma ging op missie om de collectie compleet te maken en mijn dochter verslond elk verhaal.
Gaandeweg merkten we iets op: wat Pip beleefde, werd de wens van mijn dochter. Dansles, rokjes en kettingen stonden ineens bovenaan haar lijstje. In een poging haar wereldbeeld te verbreden, introduceerde ik een nieuw boek - over voetbal. We lazen het net zo vaak als de Pip-verhalen, hopend dat het roze, verlegen stereotype wat zou vervagen en plaats zou maken voor een bredere blik.
Rolbevestigend
Toch brak ik mijn opgebouwde diversiteit eigenhandig weer af. In onze buurt hebben we een klein voetbalveld waar regelmatig kinderen aan het voetballen zijn. Als gezin liepen we langs een fanatiek potje en werden we uitgenodigd om mee te doen. Mijn man twijfelde geen seconde en rende het veld op. Mijn zoon nog een beetje onder de indruk van de jeugd hobbelde achter hem aan. Mijn dochter stond treuzelend aan de rand van het veld. Ik riep haar bemoedigend toe: "Doe maar mee lieverd, dat is leuk!" en "Je kan het!" Maar ikzelf? Ik bleef staan. Ik deed níet mee.
En daar, op dat moment, drong het tot me door. Waarom stond ik aan de zijlijn? Wat voor signaal gaf ik af? Waarom zou mijn dochter het veld op stappen als ik zelf aan de kant bleef? De Franse filosoof Simone de Beauvoir schreef: "Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt tot vrouw gemaakt." En daar stond ik, onbewust een rol te bevestigen die ik juist wilde doorbreken.
"Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt tot vrouw gemaakt."
Simone de Beauvoir
Voorbeeldfunctie
Ouders hebben een cruciale voorbeeldfunctie. Hoe jij met anderen omgaat en voor jezelf zorgt, heeft invloed op je kind. Kinderen leren immers door het gedrag van hun ouders te observeren en na te doen. Als tegenreactie heb ik me direct ingeschreven bij de plaatselijke voetbalvereniging. Mijn dochter mag kiezen wat ze wil. Dans, voetbal, of iets heel anders. Ik wil haar laten zien dat die keuze écht vrij is. De Nigeriaanse auteur en feminist Chimamanda Ngozi Adichie zei het treffend: “Het probleem met stereotypen is niet dat ze niet waar zijn, maar dat ze onvolledig zijn. Ze maken van één verhaal het enige verhaal”.
De Gelijkmaker gaat precies hierover: hoe wij als ouders, vaak zonder het zelf door te hebben, bijdragen aan een wereld vol stereotypen, terwijl we eigenlijk iets anders willen doorgeven.
En dus herschrijf ik mijn verhaal. Geen woorden maar daden!
Een verhelderende video over hoe ouders, vaak onbewust, bijdragen aan de vorming van genderrollen bij hun kinderen.